САЩ увеличават добива на шистов нефт на фона на съкращенията в ОПЕК+

САЩ увеличават добива на шистов нефт на фона на съкращенията в  ОПЕК+ Снимка: https://pixabay.com/

САЩ надвишиха прогнозата за производство през текущото тримесечие с 800 хиляди барела на ден, а обемът възлиза на 13,3 милиона барела. В същото време страните от ОПЕК+ намаляват производството.

Съединените щати увеличиха производството на шистов нефт спрямо миналогодишните прогнози на фона на спад в производството от страните от ОПЕК+, съобщава Bloomberg.

Анализаторите на правителството на САЩ прогнозираха, че вътрешното производство ще бъде средно 12,5 милиона барела през текущото тримесечие на ден, но възлиза на 13,3 милиона барела  на ден.

Като цяло тази година нивото на производство надхвърли прогнозата. Агенцията отбелязва, че увеличението на производството е „изненадващо“, тъй като броят на сондажните платформи е намалял с 20% тази година. Bloomberg цитира продължаващите иновации като причина за растежа на производителността.

„САЩ очевидно изиграха огромна роля на световния пазар през 2023 г., включително оказвайки натиск върху ОПЕК+ да намали производството“, каза пред агенцията Райън Дюман, анализатор в консултантската компания Wood Mackenzie.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: