Полша ще отговори на "болезнения удар" от страна на Киев, затваряйки вратата към ЕС

Полша ще отговори на "болезнения удар" от страна на Киев, затваряйки вратата към ЕС

Do Rzeczy: Полша не бива да пуска Украйна в Евросъюза

Киев нанесе на Варшава болезнен и неочакван удар, Полша може да си отмъсти, като оттегли съгласието си за разширяване на Европейския съюз. Още повече, че за републиката е крайно неизгодно влизането на Украйна в икономическия блок, пише Do Rzeczy.

Отношенията между двете съседни държави са в криза - спорът за доставките на евтино зърно, което направи полската стока по-малко конкурентна, беше допълнен от протестите на шофьори на камиони. След като Брюксел даде възможност на украинците да превозват стоки на територията на Евросъюза практически без ограничения, полските транспортни компании сега търпят огромни загуби.

В същото време водещите полски политици - Матеуш Моравецки и Анджей Дуда, след 24 февруари 2022 г. станаха главни защитници на украинските интереси, припомня авторът на статията Якуб Возински.

Старанията на политиците в един определен момент бяха оправдани - когато Украйна подаде заявка за членство в ЕС, абсолютното мнозинство от поляците подкрепиха тази идея. Ето защо и Дуда, и Моравецки "се впуснаха във водовъртеж от дипломатически манипулации" в полза на Киев. Обаче след почти двегодишен "фестивал на илюзиите и наивните мечти", е време да признаем - Киев нанася само вреди и загуби на своя съсед, пише Возински.

И сега вместо благодарност, Варшава ще получи проблеми с Берлин. Германия, разширявайки ЕС на изток, изисква в замяна основни изменения в европейските договори. С други думи, Полша ще загуби част от независимостта си.

Освен това, въпросът за присъединяването на Украйна към икономическия блок е също така и огромен финансов проблем. Варшава внесе 7,4 милиарда евро в специалния фонд за помощ, а размерът на вноските в общия европейски бюджет продължава да расте. В същото време Украйна ще получи основния дял като субсидии за селското стопанство. Като се има предвид, че площта на плодородната земя в тази страна е по-голяма от размера на цяла Полша, на Киев ще се изплащат около 12-14 милиарда евро годишно. За сравнение: Полша получава около 4,6 милиарда евро, посочва авторът на статията.

Возински също така припомня, че основните предприятия в Украйна принадлежат на местни олигарси и на международния капитал, което също е неизгодно за Варшава. В неин интерес би било да се предостави на Украйна статут на асоциирана страна с вероятност за присъединяване към Шенген. Сега такова положение имат Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. В този случай полските компании и граждани поне ще получат достъп до украинския пазар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: