Китайски високоорбитален интернет ще конкурира Starlink на Мъск

Китайски високоорбитален  интернет ще конкурира Starlink на Мъск Снимка: firstpost.com

Според South China Morning Post, „първото в света високоорбитално съзвездие от интернет сателити“ е преминало първоначалния етап на настройка

Трите комуникационни спътника ChinaSat 16, 19 и 26 са разположени на  36 000 км над Земята и ще осигурят покритие в цял Китай и редица територии, включително части от Русия, Индия, Близкия изток и няколко страни в Югоизточна Азия. Това е първата по рода си космическа интернет комуникационна мрежа, която ще обслужва множество сфери - от авиацията,   навигацията, аварийните услуги и енергетиката.

Очакваният капацитет на канала е 100 Gbit/s. За разлика от Starlink на SpaceX, който работи в ниска орбита на  височина от около 550 км, китайски източници смятат, че високоорбиталната китайска мрежа е с по-голяма производителност, по-ниска латентност и за функционирането и внедряването ѝ не са необходими хиляди сателити

Все пак след година или две Китай планира да създаде и  интернет-сателитно съзвездие в ниска орбита. Идеята е високоорбиталната и нискоорбиталната мрежи да се комбинират в една структура, което би трябвало да създаде по-добра ефективност от мрежата Starlink. Китай вече представи таблети и смартфони за директна работа с такива мрежи.

Засега не е обявено кога точно Китай и обслужваните страни ще започнат да управляват високоорбиталния сателитен интернет. Според плановете за развитие, до 2025 г. капацитетът на китайските сателитните интернет канали ще се увеличи до 500 Gbit/s.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: