Издателят на речници Merriam-Webster определи „автентичен“ за дума на 2023 г.

Издателят на речници Merriam-Webster определи „автентичен“ за дума на 2023 г.

Американският издател на справочници и лексикални речници Merriam-Webster определи думата на 2023 г. - „автентичен“, съобщиха от пресслужбата на компанията

Издателят казва, че популярността на думата се е увеличила тази година поради дискусиите за развитието на изкуствения интелект, културата на знаменитостите, идентичността и социалните мрежи.

Merriam-Webster определя думата „автентичен“ като „истински“ и „в съответствие с личността, духа, характера“. В същото време издателят отбелязва, че думата е трудна за еднозначно дефиниране, което е една от причините често да се търси в речника.

Merriam-Webster регистрира 100 милиона показвания на страници на сайта си и избира своята дума на годината само въз основа на тези данни. 
Думата на издателя за миналата година беше *„газлайтинг“, за 2021 г.  „ваксина“, а за 2020 г. - „пандемия“.

 

*Газлайтинг е вид психологически тормоз, при който насилникът поставя под съмнение адекватността на жертвата. Това означава, че той или тя системно обезценява фактическите постижения или действия, както и реалистичността на възприятията на жертвата. Газлайтинг не е просто критика или спор, а устойчив стил на поведение,  който е основен начин за манипулация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: