Kaspersky разкри броя на фишинг атаките срещу онлайн магазини

Kaspersky разкри броя на фишинг атаките срещу онлайн магазини Снимка: wikimedia.org

Антивирусната програма Kaspersky регистрира в света 13 милиона атаки на измами в онлайн магазини

През тази година Kaspersky регистрира в световен мащаб повече от 13 милиона фишинг атаки на измамници срещу онлайн магазини - нападателите, по-специално, са се маскирали като популярни маркетплейси (онлайн платформа, предлагаща своите продукти), съобщиха от "Лаборатория Касперски".

"През 2023 г. в света бяха идентифицирани над от 13 милиона фишинг атаки, в рамките на които нападателите имитираха популярни маркетплейси, луксозни брандове и магазини за джаджи", се казва в съобщението.

По данни на "Лаборатория Касперски" през десетте месеца на 2023 г. измамниците са извършили 31 милиона фишинг атаки срещу онлайн магазини, платежни системи и финансови организации. Фишингът и скамът си остават сред най-популярните тактики на нападателите.

Компанията също така съобщи, че от началото на октомври броят на домейните, използващи думите "черен петък" (black friday), е нараснал три пъти. Сред такива сайтове се срещат както напълно измислени магазини, така и правдоподобни копия на реални онлайн сайтове.

Често срещани са и атаки срещу купувачи, които се интересуват от джаджи: например, нападателите активно създават фалшиви страници с предложения за продукти на Apple. От януари до октомври 2023 г. са идентифицирани 2,8 милиона фишинг атаки срещу потребители, със споменаване на продукти от този бранд.

Клиентите на магазините, особено по време на промоции като "черен петък", са една от основните цели на нападателите. Измамниците се активират, криейки се зад голям брой изпращани линкове и оферти. В допълнение към посочените схеми, те могат, например, постепенно да теглят от парите на човек, който е обвързал картата си с фалшив онлайн магазин, или да му предложат да купи несъществуващи подаръчни сертификати на известни платформи за търговия“, обясняват от Лаборатория Касперски.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: