Цените на газа в Европа се увеличиха с 5% в очакване на по-студено време

Цените на газа в Европа се увеличиха с 5% в очакване на по-студено време

Борсовите цени на газа в Европа, поради прогнозите за студено време, се покачват в понеделник с почти 5%, надхвърляйки 530 долара за хиляда кубически метра, според данни на лондонската борса ICE

Декемврийските (най-близки) фючърси на индекса TTF  откриха търговията   при $533,4 (+5,3%) за хиляда кубични метра. И към 11.40 часа цената им бе $531,3 (+4,9%). Динамиката на котировките се основава на цената на сетълмента от предишния търговски ден - 506,3 долара за хиляда кубически метра.

Експертите на Energi Danmark отбелязаха в преглед в понеделник, че европейските цени на газа са се понижили в петък.

Пазарът като цяло вярва, че рискът от ескалация в Близкия изток е значително по-нисък, отколкото беше преди няколко седмици, и затова рисковата премия непрекъснато намалява с течение на времето без по-сериозна война. Днес виждаме отскок, който трябва да се дължи на прогнозите за по-студено време“, се казва в прегледа.

С наближаването на зимата европейският газов пазар отчита високата заетост на подземните газови хранилища (ПГХ). Данни на Асоциацията на европейските газови инфраструктурни оператори сочат, че те са запълнени на 98,94% в Европейския съюз към сутринта на 19 ноември. Това е с 10,4 процентни пункта повече от средното за тази дата през 2018–2022 г. Сега в газовите хранилища има около 109,6 милиарда кубически метра газ, което е с почти 13,1 милиарда кубически метра повече от обема на резервите към тази дата за предходните пет години.

Периодът на високи цени на газа на европейската борса продължи през 2021–2022 г. Такива постоянно високи цени не са виждани в цялата история на газовите хъбове в Европа – от 1996 г. Цените достигнаха исторически рекорд от 3892 долара за хиляда кубични метра в началото на пролетта на 2022 г., след което започнаха стабилен спад през есента на същата година. Въз основа на резултатите от третото тримесечие на тази година те са били средно около $380 за хиляда кубически метра.

Цените след ескалацията на конфликта в Близкия изток на 7 октомври и докладваната повреда на газопровода Balticconnector между Финландия и Естония на 8 октомври се покачиха от 415 долара за хиляда кубични метра в началото на октомври до около 560 долара до края на месеца .

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: