Унгария обяви условието си за деблокиране на трансфера на евросредства към Украйна

Унгария обяви условието си за деблокиране на трансфера на евросредства към Украйна Снимка: РБК

Унгарското външно министерство: Будапеща няма да одобри транша за Украйна заради списъка със „спонсорите на войната“

Унгария няма да се съгласи на предаването на 500 милиона евро от фонда на ЕС за военна помощ на Киев, докато не получи гаранции, че вече няма да включва унгарски компании в списъка на „спонсорите на войната“. Тази ситуация вече се случи с OTP Bank.
 

Унгария не одобри отпускането на 500 милиона евро за оръжия за Киев от Европейския фонд за мир поради липсата на гаранции от украинската Национална агенция за борба с корупцията (NAPC) да не включва унгарски компании в списъка на „международни спонсори на войната,", каза ръководителят на унгарското външно министерство Петер Сиярто. Излъчването на речта му беше във Facebook.

Темата отново е била обсъдена на среща на ръководителите на външните министерства на Европейския съюз, каза той и каза, че останалите участници в срещата са оказвали натиск върху Будапеща, опитвайки се да постигнат споразумение за помощ на Киев.

Днес бяхме подложени на огромен натиск да се платят 500 милиона евро от така наречения Европейски фонд за мир за доставки на оръжия за Украйна. Разбира се, аз не се съгласих с това и ние ще продължим да защитаваме нашата позиция, докато не получим гаранции от Националната агенция за борба с корупцията на Украйна, че нещо подобно [с OTP Bank] никога повече няма да се случи“, каза Сиярто.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: