Великобритания подготвя гражданите и бизнеса си за живота след Брекзит

Великобритания подготвя гражданите и бизнеса си за живота след Брекзит Снимка: needpix.com

Британското правителство води активна подготовка, с която се цели максимална информираност и безпроблемно преминаване към живота на Острова след напускането на ЕС.

Великобритания напусна Европейския съюз на 31 януари 2020 г., но до края на настоящата година има преходен период, в който отношенията между двете страни са почти непроменени, подобни на тези отпреди Брекзит.

Планираната мащабна информационна кампания под името The UK’s new start: let’s get going ще информира британските граждани относно всички важни документи, които ще са им нужни, когато предприемат пътуване в рамките на ЕС.

Правителството съобщи и за нови оперативни процедури на митницата, които ще влязат в сила от следващата 2021 г.

Тези процедури ще позволят през първите 6 месеца на 2021 г. да не се налага попълването на митнически декларации и плащането на такси при търговията със стандартни стоки. Това няма да важи за акцизните стоки, като алкохол и цигари. При тях ще се налага попълването на пълни митнически декларации от януари 2021 г.

Това бе съобщено от Майкъл Гоув, канцлер на херцогство Ланкастър, в Камарата на общините на британския парламент.

От април 2021-ва ще влязат нови правила и за стоките, които са от животински и хранителен произход. От четвъртия месец на следващата година производителите на тези стоки ще трябва да заявяват подробна информация относно състава и безопасността им за потребителите.

От юли следващата година търговците ще трябва да попълват пълни митнически декларации и да плащат таксите си при внос.

Последните промени, влизащи в сила през юли 2021-ва, зависят от изхода на преговорите между Великобритания и Европейския съюз", заяви Майкъл Гоув.

Независимо от крайния резултат от преговорите ни с ЕС относно бъдещите ни отношения след Брекзит, нашето решение е да напуснем изцяло единния пазар и митничесия съюз на ЕС", допълни Гоув.

Канцлерът на херцогство Ланкастър обяви още и новата имиграционна система на Великобритания, която цели привличането на „квалифицирани специалисти и иноватори", както и по-ефективното справяне с „организираната престъпност и и други проблеми на сигурността".

Сред критериите за установяване в пределите на Обединеното кралство ще са владеенето на английски език, както и конкретна оферта за работа.

Новата система за миграция във Великобритания ще позволи на чуждестранните студенти да останат на територията на страната до 2 години след завършване на бакалавърска или магистърска степен и до 3 години след завършване на докторска степен.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: