Денков във Виена: България и Румъния в Шенген ще помогнат на ЕС да овладее миграцията

Денков във Виена: България и Румъния в Шенген ще помогнат на ЕС да овладее миграцията Снимка: МС

Ако България и Румъния са в Шенгенското пространство, много по-ефективно ще подпомогнат процесите за овладяване на мигрантския натиск в Европа

Тази основна теза защити днес във Виена министър-председателят акад. Николай Денков. В австрийската столица той разговаря с федералния канцлер Карл Нехамер, с парламентаристи, както и с Обединението на австрийските индустриалци.

"Ще бъдем по-полезни на Европейския съюз (ЕС) вътре, отколкото извън Шенген, заяви на всички свои срещи акад. Денков. Ако границите между България и Гърция и България и Румъния отпаднат, страната ни ще може да освободи човешки и материален ресурс, за да пази по-добре външните граници на ЕС – най-вече между България и Турция и между България и Сърбия. Освен това товарите няма да чакат с дни по вътрешните граници на ЕС, което ще намали разходите за транспорт на стоки от Турция, България и Румъния към Централна и Източна Европа, а и към Западна Европа. „Това означава по-ниски цени на храните и по-ниска инфлация. Това означава по-добра политическа стабилност във всички държави в Източна и Централна Европа. От това само ще спечелим. Докато, ако останем извън Шенген, всички губим“, категоричен беше премиерът.

Според него е необходимо време, за да се чуят и осмислят тези аргументи, за да стигнат те и до австрийското общество. Акад. Денков вярва, че през декември т.г. на редовното заседание на Европейския съвет всички ще са подготвени „да вземат решенията, които са най-полезни за народа на Австрия, за народа на България и за Европейския съюз като цяло, защото това е нашата обща цел“.

България и Австрия нямат различия по основните действия, които трябва да предприеме ЕС за овладяване на миграционния натиск. Трябва да се заздравят външните граници, да се подкрепят договорите с третите държави, от които идват мигрантите, за да могат да бъдат връщани хората без право на престой в Европа, както и да се подобри системата за легална миграция. Тези теми вече са сред приоритетите на ЕС.

Канцлерът Нехамер призна приноса на България и Румъния в опазването на външните граници на ЕС: „Европейският съюз знае много добре, че България и Румъния допринасят много за сигурността на Шенген“. Той потвърди позицията на Австрия против разширяването на Шенген в момента, като заяви категорично, че това няма нищо общо с България и Румъния.

„Това е въпрос на сигурността, защото ние имаме много големи предизвикателства в Шенгенското пространство. Вътрешните министри казват, че действително Шенгенската система не функционира. 11 страни членки на ЕС упражняват контрол на вътрешните граници“, каза Карл Нехамер.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: