Тръмп нарече Виктор Орбан „лидер на Турция“ и го даде за пример на Байдън

Тръмп нарече Виктор Орбан „лидер на Турция“ и го даде за пример на Байдън Снимка: theins.ru

По време на вчерашната си предизборна реч в Ню Хемпшир бившият президент на САЩ отбеляза още, че Орбан е „един от най-силните лидери“

„Виктор Орбан е един от най-силните лидери в целия свят. Той е лидер на Турция, приятел е и с Русия, и с Китай“, каза Тръмп, но веднага след това се изсмя, покани зрителите да се настанят по-удобно и продължи: „Виктор Орбан е лидер на Унгария“.  Освен това Тръмп препоръча на Байдън да вземе пример от Орбан, който е „приятел с всички“.

Сред заслугите на Орбан, които Тръмп цени, е позицията на унгарския лидер срещу миграцията и правата на ЛГБТ-общността, както и добрите връзки на Унгария с Русия. Според Тръмп, особено добри решения на „нелибералната демокрация“ на Орбан са, че блокира нееднократно европейските траншове в помощ за Украйна – както се случи и вчера, така че заради несъгласието на унгарския лидер Украйна все още не може да получи пакет помощи на стойност € 550 милиона. 

Орбан стана първият европейски лидер, който подкрепи президентската кампания на Тръмп през 2016 г. и го насърчи да „продължи борбата“, след като бившият президент беше обвинен в измама за раздуване на активите и общата нетна стойност на компаниите му, както и в опит да манипулира президентските избори през 2020 г.

„Върнете се, г-н президент. Направете Америка отново велика и ни донесете мир“, каза Орбан по-рано тази година.

Според критиците на унгарския лидер, връзката му с Русия и конкретно с Владимир Путин, която Тръмп толкова високо цени, се основава на евтин газ и корупционни контакти. Чрез контрола си върху унгарските медии, Орбан успява да насърчи консервативна пропаганда в Унгария, твърде подобна като стил и съдържание на тази на Путин.

През 2017 г. руски независими медии установиха също, че лоялността на унгарския министър председател към Русия може да се дължи и на компрометиращи видеоматериали за Орбан, предадени на руските власти от престъпния бос Семьон Могилевич в средата на 90-те години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: