Европейската комисия се готви да размрази 13 млрд. евро за Унгария заради Украйна

Европейската комисия се готви да размрази 13 млрд. евро за Унгария заради Украйна Снимка: https://pixabay.com/

През декември 2022 г. ЕС замрази 22 милиарда евро кохезионни фондове, отпуснати на Унгария, като реши, че страната не зачита правата на човека и върховенството на закона

Европейската комисия възнамерява да размрази отпускането на около 13 милиарда евро за Унгария до края на ноември. Властите на ЕС очакват, че след това унгарският премиер Виктор Орбан ще подкрепи предложението на комисията за увеличаване на бюджета на ЕС и отпускане на значителна финансова помощ за Украйна, казаха източници на The Financial Times.

През декември 2022 г. ЕС замрази 22 милиарда евро кохезионни фондове, отпуснати на Унгария, като реши, че страната не спазва правата на човека и правилата за върховенство на закона. През май Будапеща въведе съдебни реформи в отговор на исканията на Брюксел, позволявайки на комисията да отключи 13 милиарда евро.

Всяко решение за деблокиране на плащания към Будапеща вероятно ще предизвика осъждане от Европейския парламент, който многократно е настоявал за твърда линия срещу правителството на Виктор Орбан. Парламентът няма официални правомощия да блокира плащанията към столиците, но може да блокира евентуално споразумение за увеличаване на бюджета на ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: