Nokia предупреди за предстоящи съкращения на персонал

Nokia предупреди за предстоящи съкращения на персонал Снимка: uk.news.yahoo.com

В периода юни – септември тази година компанията отчете 20% спад в продажбите

Според мениджърския екип на Nokia, причината е забавеното изграждане на 5G мрежата, както и инфлацията, принудила потребителите да намалят разходите си. Компанията планира до 2026 г. да намали и своите разходи с до € 1.2 милиарда, съкращавайки между 9 000 и 14 000 от своите 86 000 служители по целия свят, съобщи ВВС.

От друга страна, за да напредне в облачния сектор и изкуствения интелект, Nokia трябва да направи „значителни инвестиции в мрежи с подобрени възможности“, каза в изявление говорител на компанията. 

Той подчерта, че компанията е изправена пред „трудно бизнес решение“, но прави „необходима стъпка за приспособяване към пазарната несигурност в защита на дългосрочната рентабилност и конкурентоспособност. 

Относно подробностите, говорителят обясни: "Имаме изключително талантливи хора и ще подкрепим всеки засегнат. Сега започваме консултации за първоначалните намаления на персонала, а окончателните съкращения ще се решат само след внимателно обмисляне и ще зависят от развитието на търсенето на крайния пазар“.

По-рано тази седмица и шведският Ericsson отчете спад в продажбите. Компанията вече уволни хиляди служители и прогнозира „несигурност” на бизнеса си до 2024 г. включително.

Заради инфлацията, през последните две години технологичните и телекомуникационните компании намалиха персонала си с хиляди служители. Големи съкращения вече направиха Meta (собственик на Facebook и Instagram), Amazon и X, бивш Twitter. 

Но технологичният сектор продължава да търси добри специалисти. Според компанията за обяви за работа ZipRecruiter, 80% от специализираните технологични служители, които са загубили работата си, са успели да намерят нова в рамките на три месеца.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: