Руски финансисти за инфлацията: „Лицеприятните формулировки свършиха“

Руски финансисти за инфлацията: „Лицеприятните формулировки свършиха“ Снимка: m.vk.com

Инфлацията в Русия е по-лоша от най-лошите прогнози, смятат експертите

Въпреки всички мерки, предприети от властите, растежът на цените не иска да се забави, пише The Moscow Times, позовавайки се на данни на Росстат. Септемврийската инфлация е точно 6% на годишна база, т.е, значително по-висока от очакванията на финансовите анализатори. 

Според аналитичната група Hard Figures, прогнозата на руската Централната банка за инфлацията е загубила актуалност, като реалните цифри са значително по-нагоре от прогнозния диапазон 6% - 7%. Особено рязко и „неочаквано силно” са се повишили цените на храните - 18% на годишна база.

Според различни аналитични структури, инфлацията е 15% - 15,1%, а проинфлационните рискове не намаляват. Все пак аналитиците разчитат обменният курс на рублата да се стабилизира, в светлината на правителственото разпореждане крупните предприятия да продават валутните си печалби

Но дори това да закрепи рублата и руския валутен пазар, поне в следващите 3 – 4 месеца инфлацията ще продължи да расте, предупреждават руски финансисти и предвиждат повишаване на лихвения процент, дори при сценарий за „незабавно увеличение до 17-18%“.

Според икономисти на Bloomberg Economics, връх на лихвения процент до 15.5% се очаква през април 2024 г., при прогноза за намаляване през второто тримесечие на същата година. 

За момента това изглежда като оптимистичен сценарий, докато някои експерти виждат перспективата по-песимистично, предвид пълзящата нагоре инфлация и заложените в бюджета огромни данъчни приходи, които Москва се кани да събере от руснаците. В тази светлина, аналитиците прогнозират „новото нормално” – 10% - 12% инфлация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: