У нас домейните .bg изпреварват по ръст .com през 2023 година

У нас домейните .bg изпреварват по ръст .com през 2023 година Снимка: pixabay.com

Интернет имената от зоната .bg отчитат ръст от 20% през първите осем месеца на тази година в сравнение със същия период на 2022 година

Интернет имената от зоната .bg отчитат ръст от 20% през първите осем месеца на тази година, в сравнение със същия период на 2022 година. Това става ясно от данните на българската хостинг компания СуперХостинг.БГ. Тя е най-голямата у нас по брой хостнати домейни, което прави данните от дейността й в голяма степен представителни за сектора.

Домейните .bg изпреварват по ръст и останалите най-популярни разширения, като от началото на годината, до края на август домейн зоната .eu отчита растеж с 10%, а нарастването при .com имената е 5 %. Всички данни са на база сравнение с първите осем месеца на 2022 година. 

Безплатната система за създаване и управление на уебсайтове WordPress запазва позициите си като най-популярна платформа сред собствениците на нови уеб проекти. Тя продължава да държи 140 000 от всички сайтове, хостнати в СуперХостинг.БГ. Тази статистика се подкрепя и от значителния ръст в търсенето на услугата „Професионална WordPress поддръжка“ на хостинг компанията.

„Отчитаме над 100% ръст в тази услуга, което ясно показва, че платформата WordPress става все по-популярна сред българските онлайн предприемачи. WordPress привлича с лесната си поддръжка и използване, но все пак за определени функционалности и задачи тя изисква по-сериозно ниво на технически познания“ - споделя Борислав Божидаров, маркетинг мениджър на СуперХостинг.БГ.

Според него, има ясни данни за това, че бизнесите се завръщат към обичайния си ритъм след летните отпуски и се готвят за активния сезон. Това се вижда както от засиленото купуване на хостинг услуги и домейни, така и от нарасналото търсене на бизнес теми в блог съдържанието на сайта на компанията през последните два месеца. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: