Цените на природния газ в Европа скочиха с 20%

Цените на природния газ в Европа скочиха с 20% Снимка: tamarpetroleum.co.il

Фючърсите на Dutch TTF се повишиха с 15% в понеделник и с около 5% във вторник, след като Chevron спря работа в едно от големите израелски газови находища

След атаката на Хамас израелското правителство нареди на Chevron временно да спре добива на природен газ в офшорното находище Tамар. Част от добиваното там синьо гориво минава през Египет за Европа, като Израел планира значително да увеличи доставките през следващите години. Продължават доставките от друго голямо израелско находище - Левиатан.

Добивът на газ от находището Тамар започна от 2013 г., а през 2018 г. Египет и Израел подписаха споразумение за доставка и от двете израелски находища. Два египетски терминала за втечнен природен газ (ВПГ) изпращат част от израелския газ към Европа, заменяйки по този начин част от преустанования руски внос.

В допълнение към спирането на доставките през Египет, които са малка част от общия внос на Европа, цените се повлияха и от близостта на конфликта до Суецкия канал, през който минават големи обеми ВПГ за Европа, пише Bloomberg, позовавайки се на британски източник от бранша. 

Ценовият скок в понеделник е най-големият за последните два месеца. Цената на газа в Европа във вторник се повиши до € 47/MWh ($ 523 за 1000 кубически метра). Според експерти в сектора, скокът е прекомерен, предвид факта, че в навечерието на отоплителния сезон газовите хранилища в ЕС са почти 100% пълни.

Въпреки повишението, цената на природния газ остава в сегмента, установен от средата на април, т.е., в границата между € 37/MWh и € 55/MWh.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: