Хамас: Постигнахме целите си, отворени сме за преговори

Хамас: Постигнахме целите си, отворени сме за преговори Снимка: ndtv.com

„Постигнатите” цели са над 3 000 човешки жертви, повече от 6 400 ранени, замразяване на процеса за нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия, огромни разрушения и страдания на жителите на Газа, останали без електричество, горива, вода и храни

За Хамас постигнатата цел е „да вземем пленници и да ги разменим”. Групировката не изключва мир с Израел и предлага преговори, „нещо от този вид” и „политически диалог”, пише Reuters, цитирайки интервю на един от водачите на Хамас за Аl Jazeera. От ислямското движение посочиха, че досега в атаката са участвали около 2 000 войници от 40-хилядната армия на Хамас, но  предупредиха, че са в готовност за „дълга война с Израел”.

Иран и Хизбула, чиито сили обстреляха северните райони на Израел, отричат участие в атаката, но казват, че са готови да подкрепят Хамас „ако е необходимо”, пише Аssociated Рress.

Исканията на Хамас за размяна на пленници включват всички араби в израелските затвори, както и „някои палестинци”, затворени в САЩ по обвинение, че са финансирали Хамас. 

Позовавайки се на свой информиран източник, Reuters съобщи, че в координация със САЩ, Катар, където пребивават някои от лидерите на Хамас, води преговори за размяна на заложници, за момента - без резултат.

Египет предложи прекратяване на огъня до приключване на размяната на пленници, но външното министерство на Израел вчера посочи, че страната е във война и всякакви преговори са невъзможни, съобщи ТАСС. Днес на свой ред и политическото ръководство на Хамас обяви, че няма да преговаря за съдбата на заложниците, докато Израел не прекрати военната си операция в Газа, пише Haaretz.

Премиерът Бенямин Нетаняху предупреди, че израелската армия ще използва цялата си мощ, за да "унищожи способностите на Хамас" и призовава жителите на ивицата Газа да я напуснат. В отговор Хамас заплаши да започне да избива заложници, които според израелското външно министерство са „повече от 100”. 

Загубите в Ивицата Газа според местни лекари са около 2 200 убити, включително 1 500 бойци на Хамас, ккто и над 4 000 ранени. Израел съобщи за над 900 убити и около 2 400 ранени, в това число около 260 избити младежи, присъствали на музикален фестивал и над 100 разстреляни в домовете им жители на кибуц до границата с Газа. От публикуваните снимки на отвлечените прави впечатление големият брой млади жени.

Сред убитите, изчезналите и ранените при атаката на Хамас са и граждани на 15 държави, съобщи ВВС. Според официални източници в съответните страни, става дума за 9 граждани на САЩ, „повече от 10” граждани на Обединеното кралство, един на Канада, една французойка, плюс още осем „убити, отвлечени или изчезнали” граждани на Франция. Убити са 10 студенти от Непал и един от Камбоджа, вероятно двойка от Парагвай, както и двама граждани на РусияТайланд потвърди 12 убити, 11 отвлечени и 8 ранени. 

За трима свои граждани в неизвестност и един ранен съобщи Бразилия. Силите на Хамас са отвлекли двама граждани на Мексико и „най-малко” една гражданка на Германия. В неизвестност са двама парагвайци, четирима руснаци, гражданка на Ирландия и един студент от Танзания. За свой ранен гражданин съобщава и Индия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: