Израел - Хамас: трети ден война

Израел - Хамас: трети ден война

Хиляди убити и ранени и от двете страни

 Блокада на ивицата Газа. Хизбула атакува Северен Израел.

Контролът над граничните селища е възстановен, но малки групи екстремисти може да останат на израелска територия, съобщиха еврейските държавни власти в понеделник.

Броят на загиналите в резултат на атаката на Хамас и последвалите израелски военни действия е, според официалните данни, най-малко 900 души. Министерството на здравеопазването на Израел съобщи, че повече от 2500 ранени са откарани в болници.

Израелската армия премина към фаза атака. Ивицата Газа е подложена на интензивен обстрел. Според палестински лекари са загинали около 700 души, а над 2700 са ранени.

Хамас изстреля повече от 4000 ракети срещу Израел; Въпреки известната система за прихващане Железен купол, много от тях достигат целта си.

Хизбула предприе нападение срещу Северен Израел „като отмъщение за смъртта на четирима свои членове в резултат на израелския обстрел на Южен Ливан“. Израелците казаха, че екстремистите искат да преминат границата. Мироопазващата мисия на ООН потвърди експлозии в югозападен Ливан.

На фона на случващото се Саудитска Арабия обяви прекратяване на всички преговори за нормализиране на отношенията с Израел.

В събота Хамас започна военната операция "Буря Ал-Акса". Израел беше атакуван от ракети от ивицата Газа, а екстремисти навлязоха в граничните райони в южната част на страната, убивайки хора и вземайки заложници. Израел отговори с операция "Железни мечове" и започна да нанася въздушни удари по ивицата Газа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: