Шефът на Европейския съвет Мишел обвини фон дер Лайен в превишаване на правомощията

Шефът на Европейския съвет Мишел обвини фон дер Лайен в превишаване на правомощията

Мишел обвини фон дер Лайен, че е превишила правомощията си във външната политика заради подписването на миграционно споразумение с Тунис, където Европейският съвет „остана встрани“

  Spiegel нарича конфликта между чиновниците "странна борба за власт".

 Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел разкритикува външнополитическите инициативи на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и я обвини, че е превишила правомощията си, съобщава Spiegel.

Така в интервю за германско издание Мишел като пример за злоупотреба с власт фон дер Лайен цитира миграционното споразумение с Тунис. Според ръководителя на Европейския съвет фон дер Лайен го е подписала заедно с холандския премиер Марк Рюте и италианската Джорджия Мелони, но Съветът на ЕС „останал настрана“.

Говорителят на ЕК Ариана Подеста нарече изявлението на Мишел "отчасти невярно", като отбеляза, че Европейската комисия е преговаряла за споразумение с Тунис от началото на лятото и многократно е докладвала на посланиците на страните членки за най-важните точки и напредъка на преговорите .

„Комисията има пълната политическа подкрепа на Европейския съвет, включително в неговите заключения от юни 2023 г., и постига практически и ефективен напредък в борбата срещу нелегалната миграция“, подчерта Подеста.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: