Турция подготвя международна среща за разрешаване на украинския конфликт

Турция подготвя международна среща за разрешаване на украинския конфликт Снимка: tccb.gov.tr

Както и на предишните подобни дискусии в Копенхаген през юни и в Саудитска Арабия през август, форумът не предвижда участието на Русия

Международното събитие, планирно за края на октомври в Истанбул, ще събере съветници по национaлната сигурност от много страни, включително Джейк Съливан, който заема този пост в Белия дом, пише Bloomberg, позовавайки се на информирани източници.

Турската страна разчита да посрещне и представители на Китай, но от Пекин все още не са потвърдили участието си. Освен потенциалното мирно разрешване на конфликта, форумът ще се опита да убеди Индия, страните от Латинска Америка и „глобалния юг” да застанат на страната на Киев. 

Bloomberg посочва, че на дискусията ще се обсъдят „идеи за постигне на траен мир” в Украйна, както и „формулата за мир“ на украинския президент Владимир Зеленски. Планът му предвижда пълно изтегляне на руските войски от територията на Украйна, възстановяване на териториалната цялост на страната и освобождаване на затворници.

Както форумите в Дания и в саудитския курорт Джеда, където бяха представени 42 държави, консултациите в Истанбул са пореден етап в подготовката на мирна среща на върха, която Украйна иска да проведе по-късно тази година,

Игнорирана от учстие, Москва и Руското външно министерство приемат срещите като „опит за създаване на антируска коалиция“. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, руското првителство все пак следи резултатите от разговорите, тъй като „всички опити, които допринасят за мирно уреждане, заслужават положителна оценка“.

Същевременно, Русия заяви многократно, че смята мирния план на Володимир Зеленски за неосъществим. Кремъл отказва да обсъжда изтегляне на войските и настоява Киев да приеме „съществуващите реалности”, т.е., освен Крим, да признае за части от Руската федерация целите територии на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: