Мигрантската криза: Джорджа Мелони заведе Урсула фон дер Лайен в Лампедуза

Мигрантската криза: Джорджа Мелони заведе Урсула фон дер Лайен в Лампедуза Снимка: france24.com

Само през изминалата седмица на острова се изсипаха 8 500 мигранти, припомня Euronews

Говорейки на съвместна пресконференция, фон дер Лайен каза, че „незаконната миграция е европейско предизвикателство и се нуждае от европейски отговор“. Мелони заостри „европейския акцент”, посочвайки, че посещението на председателя на Европейската комисия "не е жест на солидарност на Европа към Италия, а отговорност", защото границите на Италия са и граници на Европа.

На път от летището към центъра за прием на мигранти местни хора спряха кортежа на политиците, настоявайки за ефективни действия на правителството. "Правим всичко по силите си", отговори Мелони, твърдейки за пореден път, че  справянето с мигрантската вълна е сред най-важните приоритети на коалиционното правителство. Вместо на намалява обаче, мигрантската вълна от ден на ден расте. Вицепремиерът Матео Салвини от коалиционната „Северна лига” открито заяви убедеността си, че мигрантският наплив е организиран и умишлено насочен към Италия и Европа.

Телевизионните новини показаха Мелони да разговаря с жители на острова. В отговор на тревогата им тя посочи, че правителството работи върху стабилен отговор на мигрантската криза, предвиждайки включително € 50 милиона помощ за острова, но от тълпата се чуха викове, че само с пари проблемите няма да се решат

Заедно с това, телевизиите показаха и мигрантите, раздразнени от дългото чакане да бъдат прехвърлени на континента. Едни се опитваха да напуснат мигрантския център, катерейки се по оградите, други на тълпи атакуваха изхода, докато полицията използваше щитове  за да ги задържи. 

Пред лицето на кризата Мелони обеща по-строги мерки и призовава за морска блокада на Северна Африка, за да се попречи на незаконния трафик на хора. Вътрешният министър на Италия междувременно разговаря с колегите си от ЕС, в т.ч. Франция, Германия и Испания, за да търсят общо решение.

Кризата е предизвикателство за единството на ЕС и Матео Салвини е един от многото, които оспорваха наскоро сключената сделка между ЕС и Тунис. Според условията ѝ, правителството на Тунис се ангажира да ограничи и дори да спре незаконния трафик на хора, в замяна на икономическа помощ. До момента обаче няма ѝ най-малък знак за промяна в действията на туниските власти, предвид че повечето от мигрантите, нахлули в Италия през седмицата, съобщават, че са потеглили от туниския бряг. 

Според стресиращата статистика, броят на мигрантите, които поемат опасното пътуване до Италия по море, през 2022 г. се е удвоил в сравнение с 2021 г., но настоящата вълна е на път да достигне рекордите от 2016 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: