Нов връх в мигрантската инвазия в Италия: 6 800 човека за 24 часа

Нов връх в мигрантската инвазия в Италия: 6 800 човека за 24 часа Снимка: ANSA

Флотилията от около 120 претъпкани неустойчиви лодки, тръгнали от Тунис, акостира в пристанището на Лампедуза

Набегът на малкия риболовен и туристически остров южно от Сицилия започна рано сутринта във вторник, пише Euronews. Пред очите на събралите се местни жители и туристи, нестабилните лодки прииждаха една след друга, като в организирана процесия

Италианската брегова охрана се оказа блокирана в ежедневните си действия по залавяне на по-големи съдове на контрабандисти и трафиканти, докато официални и доброволни организации търсеха търговски кораби и фериботи, за да препратят новодошлите към Сицилия и Калабрия. 

Макар че единствената леглова база за мигранти на Лампедуза разполага с около 450 легла, на острова вече са настанени около 6 000 мигранти, т.е., колкото местното население. Според представител на Италианския червен кръст, властите на Лампедуза полагат „огромни усилия, за да осигурят основни услуги” на придошлите, чийто брой е изпитание не само за острова, но и за италианския премиер Джорджа Мелони, предвид обещанията ѝ да осуети нелегалната миграция. 

Според италианското вътрешно министерство, от началото на годината в Италия са пристигнали по море, или са били спасени, поне 120 000 мигранти, включително над 11 000 непридружени непълнолетни. Броят на загубилите живота си в Средиземно море, не е ясен. Повечето от мигрантите прекосяват Италия пеша или с автобуси и влакове, насочвайки се към северните италиански региони.

От асоциация Baobab Experience, която помага на мигранти при транзитното им преминаване през Рим, казват, че това лято потокът е нескончаем. С помощта на доброволци, Baobab всяка вечер осигурява на мигрантите топла храна на улица в Рим. Повечето от тях прекарват няколко нощи наоколо, преди да хванат автобус за град Вентимиля, на границата с Франция. 

Някои избират за спирка Милано, където в последните месеци престъпността бележи ръст. В края на юли група мигранти заплашиха с мачете и ограбиха пътници във влак в околностите на Милано, включително непълнолетно момче. Заловените нападатели се оказаха граждани на Централноафриканската република на възраст между 22 и 25 години. В единия от тях полицията разпозна мъж, участвал и в друго нападение с нож, на площада в град Леко, на около 50 км северно от Милано. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: