Два пробива в сигурността в Швейцария за последните два дни

Два пробива в сигурността в Швейцария за последните два дни Снимка: geneve.com

Заради инцидент днес сграда на ООН в Женева затвори временно, докато вчера в тъмната мрежа се появиха данни от швейцарската военна полиция

Днес сутринта Palais des Nations, центърът на ООН в Женева, беше временно изолиран, след като нарушител проби периметъра за сигурност. Говорителят на ООН Алесандра Велучи каза, че инцидентът е продължил около половин час и че екипи за сигурност на ООН и полицията в Женева разследват случая. Тя отказа да идентифицира „натрапника“ или да каже дали той или тя е в ареста, но нарече инцидента „незначителен“.

Дворецът на нациите в Женева е второто по големина съоръжение на ООН след централата в Ню Йорк. В помещенията му могат да работят до няколко хиляди души, но след пандемията и заради вътрешни разпоредби, сградата рядко е заета в пълния ѝ капацитет. В момента Palais des Nations се подготвя да посрещне стотици делегати за сесията на Съвета на ООН по правата на човека, която ще се състои след две седмици. 

Същевременно друг пробив в швейцарската сигурност занимава местните медии. Вчера в тъмната мрежа се появиха извадки от доклади на швейцарската военна полиция, както и лични данни на около 720 потребители на платформата Xplain, обслужваща швейцарските въоръжени сили. Данните вероятно са били откраднати по време на хакерската атака срещу доставчика на Xplain. Повдигнати са наказателни дела срещу неизвестни лица.

Според изявление на Defense Group и Генералния секретариат на Министерството на отбраната, ИТ-инфраструктурата на швейцарските въоръжени сили не е била засегната от хакерската атака, а информацията в Darknet не оказва влияние върху оперативните мисии и не представлява потенциална заплаха за въоръжените сили и партньорските организации. Мониторингът на сигурността обаче е допълнително засилен.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: