Ракът покосява все повече млади хора

Ракът покосява все повече млади хора Снимка: https://pixabay.com/

Броят на случаите на рак у хората под 50 години се е увеличил с 80 процента

Поставени са 3,26 милиона нови диагнози за рак сред хората под 50 години през 2019 г., което е увеличение от 79,1 процента от 1990 г.

Фактори като затлъстяване и консумация на алкохол допринасят за тревожното нарастване на случаите на рак в световен мащаб сред по-младите хора, сочат резултатите от проучването.

Учените са изчислили, че между 1990 г. и 2019 г. е имало 79 процента увеличение на новите случаи на рак сред хората под 50-годишна възраст. Екип от Университета в Единбург и Медицинския факултет на университета Джъдзян в Китай анализира данни от проучването за глобалното бреме на заболяванията от 2019 г. за 29 вида рак в 204 страни и региони, съобщава агенция Хина с позоваване на dpa.

Пушене, алкохол, храна

Те анализираха нови случаи, смъртни случаи, здравни резултати и рискови фактори при хора на възраст от 14 до 49 години, оценявайки годишния процент за всяка година. Поставеми са 3,26 милиона нови диагнози за рак сред хората под 50 години през 2019 г., което е увеличение от 79,1 процента от 1990 г. Смъртността също се е увеличила с 27,7 процента.

Въпреки че генетиката вероятно играе роля, учените предупреждават, че „основните рискови фактори за рак“ са тютюнопушенето, консумацията на алкохол и диета, богата на месо и сол, но бедна на плодове и мляко, заедно с наднорменото тегло, ниската физическа активност и високата кръвна захар.

Най-голям е делът на заболелите от рак на гърдата - 13,7 на 100 000 души, а най-много се увеличават случаите на рак на трахеята и простата - съответно 2,28% и 2,23% годишно. Въпреки това, случаите на рак на черния дроб на възраст под 50 години намаляват с 2,88 процента всяка година.

Регионите с най-висок процент на рак сред хората под 50 години са Северна Америка, Австралия и Западна Европа.

Възходяща тенденция до 2010 г.

Авторът на изследването д-р Сюе Ли от Центъра за глобално здраве към Института Ъшър към университета в Единбург казва, че ракът сред хората под 50 години в Обединеното кралство има „възходяща тенденция“ от 1990 до 2010 г., но че „общата честота на заболеваемост остава стабилна “ от 2010 до 2019 г.

За щастие, годишната смъртност от рак в тази възрастова група в Обединеното кралство постоянно намалява, което е доказателство за изключителните усилия в диагностиката и лечението на рака през последните три десетилетия“, добави тя.

Публикуването на проучването в списание BMJ Oncology дойде, след като благотворителната организация Cancer Research UK заяви, че напредъкът в лечението на рака е помогнал за спасяването на 1,2 милиона живота в Обединеното кралство от средата на 80-те години на миналия век.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: