Изкуствен интелект генерира тенис мачове и моделира Уимбълдън

Изкуствен интелект генерира тенис мачове и моделира Уимбълдън Снимка: https://pixabay.com/bg

Специалисти от Станфордския университет в САЩ са разработили изкуствен интелект (AI), който е способен да генерира тенис мачове. Невронната мрежа може да бъде използвана за обучение на спортисти и за анализ на състезания.

 

Заради пандемията от коронавирус, тази година турнирът Уимбълдън - едно от най-големите и известни международни първенства по тенис, не се проведе. Изследователите от Станфорд решиха да поправят това и моделираха турнира с помощта на изкуствения интелект.

 

 Екипътобучи AI чрез множество видеозаписи на мачове и тренировки. Цикличният характер на тенис мачовете помогна на учените да създадат модел, който да прогнозира как в определени ситуации ще играят такива звезди на спорта като Новак Джокович и Роджър Федерер. Моделът взема предвид цялостната стратегия на играта и особеностите на стила на всеки играч. Например AI знае, че Джокович обича да подава топката към слабата страна на противника.

 

„Използваме тези поведенчески модели за имитиране на действията, които реалният играч може да предприеме в дадена ситуация по време на игра", посочват учените.

 

Според авторите на проекта този поведенчески аспект отличава техния модел от предишните опити за създаване на система, имитираща играта на тенис.

 

 Системата е в състояние да създаде безкрайни сценарии „какво ще стане, ако", предсказвайки какво ще бъде следващото действие. Тя може да генерира мачове, които никога няма да се проведат в действителност - например, в които Федерер да играе срещу самия себе си. Изследователите могат да променят мястото на падане на топката в конкретен момент и по този начин да променят хода на цялата игра. AI също така позволява да се контролира местоположението на играча по време на подаването.

 

 Както признават самите създатели на проекта, моделът не е идеален. Като сновен недостатък на изкуствения интелект те определят слабата визуална компонента: има моменти, когато всичко, което се случва, по-скоро прилича на видеоигрите от 90-те години. Съдиите и феновете по трибуните не се движат, а самите играчи като че ли се пързалят по корта с кънки. Още един минус се състои в това, че топката и играчите не хвърлят сянка. Въпреки това учените са сигурни, че тази система в бъдеще може да се използва за анализ на мачовете и тренировки на спортистите.

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: