Индустрията „утроба под наем” в САЩ процъфтява

Индустрията „утроба под наем” в САЩ процъфтява Снимка: bravelybarefoot.com

От щастието на семействата с репродуктивни проблеми, през „удобството” да осигури дете на жени с финансови възможности, без да вредят на кариерата или на фигурата си, сурогатното майчинство днес е хитова възможност за китайски семейства да се сдобият с отроче - гражданин на САЩ

Ето как работи „индустрията”, разкрива theepochtimes.com – родители от Китай наемат сурогатна майка в САЩ, където се ражда наследникът им, получавайки автоматично американско гражданство. Практиката е особено развита в Калифорния, където щатските закони позволяват „търговско” сурогатно майчинство и ин витро оплождане (IVF). 

Оправдание за китайските родители е фактът, че и двете репродуктивни технологии са абсолютно забранени в Китай. Затова китайски двойки използват услугите на американски клиники, които създават за тях ембриони с потенциален биологичен произход на „поръчителите”, а бебетата им, родени в САЩ, по биологични и генетични характеристики са 100% китайски граждани, но точно толкова и американци „по месторождение”. 

И когато такова дете навърши 21 години, има всички права на гражданин на САЩ, плюс, че родителите му могат да кандидатстват за зелена карта и да получат американско гражданство - „много по-бързо и по-евтино” от сега действащите процедури, посочват експерти от Heritage Foundation. Според учените, това е не само обмислена родителска стратегия, но и „огромна заплаха за националната сигурност“, тъй като един млад човек, роден в САЩ, но възпитан в лоялност към Китай, идвайки в страната на неограничените възможности, не се смята за чужд гражданин и може да работи навсякъде, в т.ч. в чувствителни сектори на американската наука и индустрия. 

Според учените, практиката процъфтява заради липсата на регулации в медицинските процедури за IVF и комерсиалното сурогатно майчинство. От Heritage Foundation са установили поне 450 клиники по репродуктивно здраве в Калифорния, чиято годишна клиентела е в около 50% „китайска”. Един от тези китайски клиенти обяснява пред медиите аргументите си: през следващите две десетилетия или Китай, или САЩ и ще бъдат „на върха”, така че е логично семейството да има дете с двойно гражданство и то да избира къде да живее. 

Според Business Wire, през 2022 г. пазарът на услуги в клиники за лечение на безплодие в САЩ е генерирал близо $ 8 милиарда, като очакванията са до края на 2028 г. цифрата да да се удвои. Но въпросът не е само в печалбите и в предполагаемата „пъстрота” на бъдещата африканска демография. 

IVF success may depend on what season eggs are collected, study finds -  National | Globalnews.ca
Снимка - globalnews.ca

Етичните противоречия са шокиращи: „Изведнъж децата вече не са естествена част от брака или естествен резултат от секса, а опция, която родителите могат да изберат дали да приемат или да откажат“, посочват учените, отбелязвайки и възможността чрез IVF да се създаде ембрион с желаните от родителите качества – и това не включва само генетични изследвания за вродени заболявания, но и пол, цвят на очите, косата и кожата, предполагаемо ниво на интелигентност и т.н. 

„Цената” на така избраното дете може да набъбне до $ 225 000, от които на сурогатните майки се пада скромен дял - те печелят средно по $ 3 на час, т.е. далеч под американския минимум от $ 7.5, докато „лъвският пай” отива в клиниките за репродуктивна помощ. Но пък родителите могат да изберат „идеалния ембрион” от обикновено създадените няколко. Останалите могат да бъдат „замразени”, като „резерва”, вкл. в случаи на здравословна необходимост, а ако не отговарят на зададените спецификации, може да бъдат унищожени, което според много учени е „откровено убийство на неродени деца“. В момента в САЩ се пазят над 1 милион замразени ембриона. 

Но идват и психологическите проблеми. Индустрията поделя процесите и отговорностите при зачеване, бременност и раждане между възможно най-много хора, в т.ч. „най-важния” участник - клиниките. Сурогатните майки са задължени да декларират, че няма да имат емоционална връзка с детето, което са износили – практика, която ражда тежки емоционално-психологически проблеми. 

От друга страна, „след като мъж закупи яйцеклетка, утроба и необходимите документи, границата между легитимната услуга за плодовитост и откровената продажба на бебета се размива“, с всички морални последствия от това, посочват експертите. В крайна сметка, едно дете може да бъде просто „перфектният продукт”, създаден с генетичен материал на родителите, или „закупен” по характеристики. Учените гледат и по-далеч, предвиждайки, че индустрията „утроба под наем” е широк път към практически непроследим трафик на хора в бъдеще. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: