Все по-млади хора се разболяват от рак и никой не знае защо

Все по-млади хора се разболяват от рак и никой не знае защо Снимка: https://pixabay.com/

Ракът е ужасна диагноза, заболяване, което засяга хора от всички възрасти

Неотдавнашни изследвания обаче разкриха тревожно увеличение на заболеваемостта от рак сред младите хора и епидемиолозите се опитват да разгадаят тази мистерия.

Въпреки че изследователите отдавна са насочили вниманието си към тази обезпокоителна тенденция, жизненоважно е непрекъснато да се анализират данните, за да се разбере как се е развила ситуацията през годините.

Миналата година цялостен анализ на три десетилетия  глобални данни за рака показа, че от 90-те години на миналия век се наблюдава увеличение на разпространението на рака сред възрастните под 50-годишна възраст. Бенджамин Кох, медик и учен от Националния университет на Сингапур, и колегите му се опитаха да навлязат по-дълбоко в този въпрос, като се фокусираха върху   развитието на проблема в САЩ. Техните резултати са в съответствие с промените, наблюдавани на международно ниво.

Отличителната природа на рака при млади възрастни

Проучванията показват, че раковите заболявания, които засягат младите хора, се различават от раковите заболявания, които засягат възрастните хора по отношение на органите, участващи в процеса, което впоследствие засяга възможностите за лечение. Ето защо е изключително важно да се идентифицират специфични видове рак, които засягат различни възрастови групи, и да се разбере тяхното въздействие.

Значение на данните за конкретни популации

Въпреки че глобалните тенденции предоставят ценна информация, специфичните за населението данни са от съществено значение за разработването на здравна политика и приоритизирането на финансирането на научните изследвания. Възрастта остава най-значимият рисков фактор за развитието на рак поради натрупването на генетични мутации. Въпреки това, неотдавнашният скок на заболеваемостта от рак сред по-младите възрастови групи изисква допълнително проучване.

Възможни фактори, допринасящи за това

Увеличаването на заболеваемостта от рак сред младите хора може да се дължи на различни фактори, особено в САЩ. Те включват промени в диетата, начина на живот и съня, увеличаване на затлъстяването, употребата на антибиотици и замърсяването на въздуха. Определянето на точното влияние на всеки фактор е доста трудно поради едновременното прилагане на скрининг за рак и програми за ваксиниране.

Разкриване на смущаващи тенденции

Въпреки че програмите за скрининг на рак откриват повече случаи, което може да доведе до по-ранна диагноза, и програмите за ваксиниране са успешни в предотвратяването на някои видове рак, международен преглед от 2022 г. предполага, че увеличението на ранните случаи на рак надвишава въздействието на тези инициативи. Освен това скрининговите програми за рак рядко достигат до хора под 50-годишна възраст.

Изчерпателен анализ на нивата на рак в САЩ

Неотдавнашно проучване на Кох и колеги не взе предвид въздействието на скрининга за рак и програмите за ваксиниране. Въпреки това, той предлага изчерпателен преглед на нивата на рак сред хората под 50 години в САЩ между 2010 и 2019 г. След преглед на съществуващите източници на данни, изследователите идентифицираха 562 145 млади възрастни от 17 свързани регистъра, регистриращи нови диагнози за рак в цялата страна. Тези данни бяха използвани за оценка на честотата на заболеваемост в цялото население през разглежданото десетилетие.

Притеснителни резултати

Общата заболеваемост от рак при хората под 50-годишна възраст се е увеличила, което води до три повече случая на 100 000 души през 2019 г. в сравнение с 2010 г. А по-подробен анализ на специфични възрастови групи и видове рак разкрива още по-тревожни тенденции и потенциални рискови фактори.

Рак на стомашно-чревния тракт: Най-бързо нарастващите нива на заболеваемост

Както отбелязват Кох и колегите му в публикуваната от тях работа, сред всички ранни видове рак, най-бързото нарастване на заболеваемостта се наблюдава при рак на стомашно-чревния тракт. Трябва да се отбележи, че ракът на червата е най-честата форма на стомашно-чревен рак сред младите хора през 2019 г. Освен това през разглежданото десетилетие се наблюдава скок в случаите на рак на апендикса, жлъчните пътища и панкреаса.

    „Тази тенденция предизвиква дълбока загриженост и изисква незабавно внимание от страна на изследователи, политици и здравни специалисти. Трябва да идентифицираме основните рискови фактори и да разработим целенасочени интервенции за ефективна превенция и лечение на тези видове рак.“

Нарастващата заболеваемост от рак сред младите хора се превърна в належащ проблем за общественото здраве. За да се преборим с това нарастващо бреме, е необходимо да разкрием мистерията зад драматичното увеличение на случаите на рак и да идентифицираме факторите, допринасящи за това. Изчерпателни анализи, като неотдавнашното проучване на Кох и колеги, ще позволят на учените да хвърлят светлина върху конкретни видове рак, които засягат младите хора, и да разработят стратегии за превенция.

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2808381

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: