В кои руски оръжейни системи се използва изкуствен интелект

В кои руски оръжейни системи се използва изкуствен интелект

И могат ли оръжията да се управляват без участието на човека?

Руските оръжейни системи активно използват изкуствен интелект (ИИ). Това заяви полковникът в оставка Виктор Литовкин, съобщава Lenta.ru.

Един от най-ярките примери за такива оръжия са ракетите "Гранит", които са в състояние самостоятелно да разпределят помежду си няколко цели. След изстрелването ракетите се събират във въздуха, летят в строй и определят целите помежду си. Например, част от ракетите могат да се насочат към самолетоносач, други - към крайцер или ескадрен миноносен кораб

Дронът "Ловец" също притежава функция с изкуствен интелект: в случай на загуба на комуникация с оператора, той автоматично се връща на летателната площадка.

Освен това роботи с изкуствен интелект могат да извършват разминиране на обекти без команда на оператора, намирайки се при това в неговото зрително поле.

Военният експерт подчертава, че въпреки използването на ИИ, машините работят в рамките на софтуера, създаден от човек. Те не могат да действат извън параметрите, зададени от програмата. По този начин не си струва да се разчита на факта, че военната техника ще може воюва без човешко участие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: