Възможно е споразумение между американските власти и Джулиан Асанж?

Възможно е споразумение между американските власти и Джулиан Асанж? Снимка: Screenshot (Jutjub/CBS)

Посланикът на Съединените американски щати в Австралия Каролайн Кенеди намекна, че може да има споразумение между Джулиан Асанж и американските власти

Попитана от Sunday Morning Herald дали е възможно САЩ и Австралия да постигнат дипломатическа сделка за Асанж, която да сложи край на преследването на основателя на WikiLeaks от страна на САЩ и да му позволи да се върне в Австралия, Кенеди каза, че „случаят е в ход“ и че Министерството на правосъдието се занимава с това.

„Така че това всъщност не е дипломатически въпрос, но мисля, че може да има решение“, каза Кенеди в интервю за австралийския вестник.

Тя коментира изказването на американския държавен секретар Антъни Блинкен, че обвиненията срещу Асанж са сериозни и че той е застрашил националната сигурност на САЩ с разкриването на класифицирана информация.

"Но има начин това да се реши", подчерта американският посланик.

Габриел Шиптън, брат на Джулиан Асанж, заяви, че "Каролайн Кенеди не би казала тези неща, ако не искаше изход от тази ситуация".

Асанж, австралийски гражданин, затворен във Великобритания, се бори срещу екстрадиция в САЩ, където е издирван по 18 обвинения за публикуване на секретни американски военни файлове и дипломатически грамове, разкриващи военни престъпления, извършени от американските сили.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: