Великобритания все пак одобри екстрадицията на Джулиан Асанж в САЩ

Великобритания все пак одобри екстрадицията на Джулиан Асанж в САЩ

Основателят и главен редактор на WikiLeaks Джулиан Асанж може да бъде екстрадиран в САЩ

 Това решение беше одобрено от британските власти, където в момента се намира журналистът. Защитата планира да обжалва. В САЩ журналистът може да бъде осъден на 175 години затвор.

Това е черен ден за свободата на печата и британската демокрация. Всеки, който се интересува от свободата на изразяване, трябва да се срамува от решението на министъра на вътрешните работи да одобри екстрадирането на Джулиан Асанж в Съединените щати, страната, която е замислила да го убие“, се казва в изявление на WikiLeaks в Twitter.

Компанията смята, че Асанж не е извършил нищо престъпно, а само е свършил работата си като журналист. Авторите на изявлението обвиниха министъра на вътрешните работи Прити Пател от Обединеното кралство в съучастие със Съединените щати, които се опитват да „превърнат разследващата журналистика в престъпна дейност“.

Ще обжалваме. Следващата жалба ще бъде внесена във Върховния съд. Ще се борим още по-усилено и ще говорим още по-високо, ще се погрижим историята на Джулиан Асанж да бъде известна на всички" , казват от WikiLeaks.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: