Цената на газа в Европа скочи с цели 22%

Цената на газа в Европа скочи с цели 22%

Цената на септемврийския фючърс за природен газ в хъба TTF в Нидерландия скочи с 22,43% до 38,035 евро за 1 MWh, или 438,4 долара за 1 хил. куб. метра, като се вземе предвид текущия курс на Форекс пазара, сочат данните на борсата ICE

Газът в Европа се търгува над 400 долара за 1000 кубически метра за първи път от месец - от 5 юли тази година.

Ръстът на европейските фючърси за природен газ е следствие от опасенията относно намаляването на доставките на втечнен природен газ (LNG).

Bloomberg съобщава за намаляване на притока на газ към голям експертен терминал в Съединените щати. Освен това има риск доставките на LNG да бъдат пренасочени от Европа към Азия през есента, където цените на газа са по-високи, отбелязва Trading Economics.

Тези страхове дори надхвърлят факта, че запасите от газ в европейските хранилища са на рекордни нива и са достигнали 87,72%. Година по-рано те бяха пълни само на 72%.

Междувременно най-голямата германска енергийна компания EON заяви, че европейският енергиен пазар все още е заплашен от рязко покачване на цените тази зима и призова гражданите и бизнеса да продължат да пестят газ и електричество.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: