До къде стигат отношенията на Русия с „приятелските” държави

До къде стигат отношенията на Русия с „приятелските” държави Снимка: sports.yahoo.com

Разбраха го група китайски туристи, които се оплакаха в социалните медии от „варварското отношение” на руските граничари

Инцидентът стана повод за протестно изявление на китайското посолство в Москва срещу Руската федерация. Китайските дипломати критикуват отказа на руските гранични служби да пуснат няколко китайски граждани през граничен пункт на руско-казахстанската граница, близо до Астрахан. В изявлението, цитирано от South China Morning Post, се казва: „Заявяваме ясно, че този инцидент сериозно нарушава законните права на китайските граждани и е напълно несъвместим с приятелските отношения между двете страни”.

Китайското посолство определя действията на руските граничари като "варварски и прекомерни", докато руските власти обясняват, че са отказали да пуснат китайските туристи заради несъответствия в предоставената от тях информация за маршрута им. Заедно с това, руската страна отрича каквото и да било  дискриминационно отношение.

В изявлението си китайските дипломати в Москва искат „задоволителен отговор”, но не посочват имената на въпросните туристи. Според South China Morning Post обаче, един от тях е популярен видеоблогър, известен в китайските социални мрежи с никнейма Jin Wenxin. Именно публикация на инфлуенсъра с 900 000 последователи разказва на какво са били подложени той и спътниците му. 

Пътувайки с кола от Казахстан за Русия, те възнамерявали да продължат ваканцията си в Азербайджан, Грузия и Турция.  Jin Wenxin твърди, че всички от групата са представили пълен набор от необходимите документи, включително визи, но по неясни причини са били разпитвани четири часа, а колата им е била претърсена три пъти. 

„Руските гранични власти се опитаха да ни вземат принудително пръстови отпечатъци и да ни снимат, сякаш сме престъпници и когато отказахме, ни изгониха обратно в Казахстан“, разказва Jin Wenxin, който с приятелите си вече е на път за Азербайджан с ферибот през Каспийско море.

Политически наблюдатели свързват промяната на отношенията към гражданите на "приятелски" Китай с решението на Поднебесната империя да участва в мирните преговори за войната в Украйна, които започнаха вчера в Саудитска Арабия без участието на Русия

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: