В Китай изградиха първия в света мащабен гравитационен акумулатор

В Китай изградиха първия в света мащабен гравитационен акумулатор Снимка: Energy Vault

Швейцарската компания Energy Vault обяви завършването на строителството и пускането в експлоатация на първото в света комерсиално гравитационно хранилище за енергия

Заводът е построен в Китай. Мощността му достига 25 MW, а капацитетът – 100 MWh. Той преобразува електрическата енергия в кинетична енергия, когато бетонните блокове се повдигнат на височина и я освобождава отново, когато блоковете се спуснат на земята.

Построеното в Китай съоръжение за гравитационно съхранение на енергия е първото по рода си в търговски мащаб. Преди това Energy Vault построи демонстрационна централа с мощност 5 MW в Швейцария, но проектът в Китай я засенчва. Освен това на вълната на успеха Китай изисква изграждането на още пет такива хранилища с общ капацитет от 2 GWh.

Според физиката на процеса гравитационното съхранение наподобява помпено-акумулиращи централи, но без помпи и капризно оборудване. Товарът под формата на монолитни 24-тонни блокове се издига на височина от 100 метра или повече и се спуска в часове, когато е необходима енергия. Това е добър буфер за източници на енергия от възобновяеми източници и най-вече от слънцето и вятъра.

Ефективността на гравитационната станция Energy Vault започва от 75% и може да надхвърли 80%. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: