NASA сериозно се е заела със завръщане на Луната

NASA сериозно се е заела със завръщане на Луната

Парите вече са отпуснати

NASA прави важни стъпки по пътя към създаването на устойчиво присъствие на човека на Луната. Космическата агенция на САЩ е сключила договори с различни компании за разработване на технологии, необходими за дългосрочно пребиваване на Луната и изследване на далечния Космос, съобщава The Washington Post.

Един от ключовите договори на стойност 34,7 милиона долара е спечелен от компанията Blue Origin на Джеф Безос, която възнамерява да създаде слънчеви панели и проводници за предаване на данни от лунния реголит (местен грунд). Тази технология ще позволи създаването на енергийни системи директно от лунни материали, без да се прибягва до използването на вещества, доставяни от Земята.

Сред другите победители в конкурса са компанията Zeno Power, която възнамерява да използва ядрена енергия за енергоснабдяване на Луната, Astrobotic, която ще изгради електропровод за предаване на електричество от лунни кацащи апарати към роувъри, и Redwire, на която е възложено изграждането на пътища и площадки за кацане на Луната с използването на иновативни технологии.

Приносът на NASA ще позволи разработването на важни технологии за бъдещите лунни мисии, което ще допринесе за реализирането на програмата Artemis и завръщането на човечеството на Луната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: