Москва призова Африка към единен фронт за борба с долара

Москва призова Африка към единен фронт за борба с долара Снимка: vecteezy.com

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова разкри днес плановете за работа с африканските страни, с цел отслабване на щатската валута

Според Захарова, САЩ използват долара като "средство за реализиране на своята агресия" и борба за надмощие. „Смятаме, че е необходимо да работим за отслабването на щатския долар като практически монополно средство за разплащане и резервна валута“, каза Захарова, цитирана от РИА "Новости".

През март Алексей Дробинин, директор на отдела за планиране на външната политика в руското външно министерство установи, че доверието в долара е „подкопано”, в резултат на западните санкции срещу Русия.

„Американското правителство никога няма да изплати галопиращия публичен дълг на тази страна, който наскоро надхвърли $ 31 трилиона долара“, посочи Дробинин, и обяви, че американският долар, наречен от него „хартийка на доверието”, губи ролята си на средство за международни разплащания, спестявания и инвестиции.

Според Международния валутен фонд, делът на долара в световните валутни резерви е намалял от 65% през 2016 до 59% към края на първото тримесечие на тази година. Реалните инвестиции на централните банки в щатската валута за същия период обаче са се увеличили с почти една трета - от $5,1 трилиона през 2016 г. на $6,6 трилиона през 2023 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: