Орбан: Глобалният баланс се променя, тъй като Китай отново е сред лидерите

Орбан: Глобалният баланс се променя, тъй като Китай отново е сред лидерите Снимка: Комерсанть

Глобалният баланс преживява „тектонични промени“, тъй като Китай се връща на водеща позиция, счита унгарският премиер Виктор Орбан

Според него за 30 години Пекин е настигнал Вашингтон и го изпреварва.
 

 Орбан повдигна темата по време на годишната си реч в румънския град Байле Тушнад. Той каза, че производственият капацитет на Китай вече е изпреварил САЩ „или го изпреварва в този момент“. 


Според премиера на Унгария автомобилната индустрия, компютрите, полупроводниците, лекарствата, IT технологиите – „във всичко това Китай сега е най-силният в света“.

Както добави Виктор Орбан, Китай е изминал пътя на индустриалната и технологичната революция за 30 години, а Западът - за 200.

Никога не е имало толкова бърза и тектонична промяна в глобалния баланс от тази, в която живеем сега... Всъщност говорим за завръщане на една петхилядолетна цивилизация, наброяваща милиард и четиристотин хиляди души“, убеден е той.

Американският президент Джо Байдън заяви, че властите на САЩ не търсят конфликт или конфронтация с Китай и призовават за сътрудничество.

В същото време той отбеляза, че Вашингтон е готов за тежка конкуренция с Пекин. През май лидерите на страните от Г-7 се споразумяха да гарантират устойчивостта на веригата за доставки на критични за икономиката стоки, включително полупроводници и батерии, за да устоят на икономическия натиск на Китай.

Китайското външно министерство отговори с протест и несъгласие с изявленията на Г-7 за опасността, която представлява Китай.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: