В Европа изчислиха доходите от замразените активи на Русия

В Европа изчислиха доходите от замразените активи на Русия Снимка: magasin-vis.ru

Депозитарят Euroclear е спечелил 2 милиарда долара от замразените активи на Русия

За периода януари - юни белгийският депозитар Euroclear  е реализирал печалба от блокираните от санкциите руски активи от порядъка на 1,7 милиарда евро (почти два милиарда долара), съобщиха от компанията.

Печалбата е получена под формата на купонни плащания и от погасяване на задължения към компании, които са се оказали преди санкциите срещу Русия. Тези средства са зачислени в баланса на Euroclear Bank. "Към края на юни 2023 г. балансът на Euroclear Bank се е увеличил с 47 милиарда евро на годишна база до общо 150 милиарда евро", отбелязват анализаторите на компанията.

В резултат на използването на средствата от руските активи оперативната печалба на Euroclear се е увеличила почти три пъти спрямо първата половина на 2022 г.: от 998 милиона на 3,1 милиарда евро.

В списъка с причините за ръста на печалбата на депозитаря, неговите представители включват също така диверсификацията на модела на работа, повишаването на лихвените проценти в Европа (след повишаването на лихвените проценти на ЕЦБ) и нарастването на доходите от бизнес.

Съветът на директорите на Euroclear прогнозира, че темпът на растеж на приходите от лихви на компанията ще се забави през втората половина на тази година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: