Специално създаден екип от роботи ще изучава Луната

Специално създаден екип от роботи ще изучава Луната Снимка: Хайтек

Те ще могат да изследват недостъпни за човека територии

Инженери от швейцарското висше техническо училище в Цюрих (ETHZurich) разработват екип от специализирани роботи и летящи апарати за изследване на Луната, съобщава Хайтек.

С помощта на четириногите роботи ANYmal, наподобяващи Spot от Boston Dynamics, те проведоха изпитания. Целта на тези тестове беше да се оцени способността на устройствата да работят съвместно при изследване на лунната повърхност.

Всеки робот се специализира в определена задача, но важното оборудване е инсталирано на няколко устройства, така че те да могат да се заменят взаимно в случай на неизправност.

В изследването са създадени два специализирани робота и един универсален. Първият робот картографира терена и класифицира географските обекти, използвайки лазерен скенер и камери. Вторият робот идентифицира скалите с помощта на раманов спектрометър и камера за микроскопия. Третият робот може да изпълнява и двете задачи, но с по-малка точност.

Учените са убедени, че взаимодействието и специализацията на роботите увеличават вероятността за успешно изпълнение на мисията и изследване на недостъпни за човека територии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: