Правителствена криза в Нидерландия заради спорове по мигрантската политика

Правителствена криза в Нидерландия заради спорове по мигрантската политика Снимка: nos.nl

Министър-председателят на страната Марк Рюте и неговият кабинет обявиха на пресконференция, че подават оставка

Решението е резултат от непреодолимите разногласия в четирипартийната управляваща коалиция по мерките за намаляване на мигрантските потоци и условията за предоставяне на убежище, пише nos.nl. 

Управляващите отдавна търсят решение на мигрантската криза, тъй като Нидерландия не може да осигури достатъчно места за пристигащите. Рюте и неговата Народна партия за свобода и демокрация (VVD) предложиха ограничаване на броя на разрешителните за влизане на бежанци, на основание събиране на разделени семейства.

Премиерът предложи и създаването на двустепенна система, при която хората, застрашени от преследване в родината си, ще имат повече права да получат убежище от тези, които бягат от зоната на военни действия.

По-строгите мерки бяха подкрепени от Християндемократическия апел (CDA), но Демократите 66 (D66) и Християнският съюз (ChristenUnie) се противопоставиха на твърде строгите ограничения. Тридневните консултации на министрите обаче не доведоха до споразумение. След вчерашната финална дискусия Марк Рюте определи непостигането на компромис като „много жалко” и обяви, че скоро ще подаде оставката на цялото правителство на крал Вилем-Александър Нидерландски . 

Рюте също отбеляза, че трябва да помисли за лидерството в партията му VVD, която оглавява от 2006 г. Правителството му ще продължи да функционира като временен кабинет, до изборите, вероятно в средата на ноември.

Марк Рюте оглави четири правителства на Нидерландия, като последното започна работа през януари 2022 г. От началото на руската инвазия в Украйна Амстердам става един от ключовите партньори на Киев в ЕС. Към началото на юли общият размер на нидерландската военна помощ за Украйна се оценява на € 1,9 милиарда. 

Същевременно мигрантската криза се превръща в тежък проблем за европейските правителства и анализатори вече поставят въпроса дали само Нидерландия ще се изправи пред подобни сътресения в управлението.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: