Пробивът на века: Медици се научиха да отглеждат нови зъби

Пробивът на века: Медици се научиха да отглеждат нови зъби

До края на това десетилетие хората може да получат първото лекарство, с което да им поникнат нови зъби

Японски учени са тествали успешно лекарство върху животни, което помага за възстановяването на изгубените зъби, според ZME Science.

Сега водещият автор на изследването и ръководител на катедрата по стоматология и орална и лицево-челюстна хирургия в болницата на Института за медицински изследвания Китано, Кацу Такахаши вярва, че хората в крайна сметка биха могли да развият това трето поколение зъби.

Идеята за израстване на нови зъби е мечтата на всеки зъболекар. Започнах да работя върху тази идея, когато бях още студент“, каза той.

Такахаши изучава гените на мишки. Така се оказва, че премахването на определени гени при гризачите води до факта, че при тя израства по-малко зъби, отколкото трябва. Така учените се замислили как да променят гените на тези животни.

Изследователите заключават, че мишките, на които липсва определен ген, имат повече зъби. Това се дължи на протеина USAG-1. Именно той пречи на растежа на повече зъби. Следователно блокирането на този протеин позволява да растат повече зъби.

рудно е да се повярва, че само един ген има толкова дълбок ефект върху зъбната редица. Но след като успяхме да неутрализираме USAG-1, успяхме да отгледаме нови зъби в мишки, които не са родени с пълен комплект. С други думи , първото в света като средство за възстановяване на зъбите. Разбира се, лекарството, което работи толкова добре при мишки, сега трябва да бъде тествано при хора. Надяваме се да проправим пътя за клиничната употреба на това лекарство", казва изследователят.

Планира се до 2029 г. екипът да може да проведе мащабни клинични изпитания. И до края на това десетилетие хората може да се сдобият с първото лекарство, с което да им поникнат нови зъби.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: