Как Сирия се превърна в наркодържава

Как Сирия се превърна в наркодържава Снимка: alarabiya.net

Журналистическо разследване на BBC News Arabic и мрежата за разследваща журналистика OCCRP разкри връзки между многомилиардната търговия с каптагон и висши сирийски военни, включително членове на семейството на президента Башар ал Асад

Силно пристрастяващият каптагон измъчва Близкия изток през последните години и Сирия е в центъра на зловещата търговия. Миналата година армиите на Йордания и Ливан проведоха кампания срещу контрабандния трафик на каптагон през границите им със Сирия. 

През 2021 г., в Малайзия беше заловена пратка от 100 милиона хапчета каптагон, насочен към Саудитска Арабия, с улична стойност до $ 2 милиарда. Лицето зад това най-голямо заловено количество каптагон се оказа ливанско-сирийски бизнесмен с отлични връзки в сирийския военен и политически елит. 

От 2020 наркотикът е и в Европа, с рекордното количество от 87 милиона хапчета с произход Сирия, заловени в Италия.

През март Великобритания, САЩ и ЕС наложиха санкции на лица, включително двама близки роднини на сирийския президент Асад, заподозрени в участие в търговията с каптагон. Смята се, че този сектор генерира годишно около $ 57 милиарда приходи за сирийския режим. 

Разследването на BBC и OCCRP разкри още за активната роля на висши сирийски фигури в дълбоката наркодържава. Журналистите анализираха заловен телефон на висш сирийски военен и с помощта на свои местни колеги идентифицираха лицата зад контактите в телефона. 

Така се разкриха връзки, изясняващи двете нива на сирийския наркобизнес: производството на каптагон е секторът на Хизбула, докато в разпространението му се „профилирала” елитната Четвърта сирийска дивизия, ръководена от брат на Асад, с официалната задача да защитава сирийското правителство от външна и вътрешна заплаха.

Икономиката на Сирия, осакатена от санкции и войни, е близо до колапс и лесно става зависима от доходоносната търговия с каптагон. Много данни сочат, че прословутата Четвърта дивизия, която контролира и разузнаването, всъщност се е трансформирала в основен икономически играч в страната с ресор наркотрафика. 

Според думите на сирийски войник, пожелал анонимност, механизмът е прост – със заплати от около $ 60, сирийските войници не се колебаят особено да станат местни наркодилъри, като купуват каптагон от Хизбула и го препродават на висши военни от Четвърта дивизия, които поемат разпространението на наркотика по-нататък, както и лъвския пай от печалбата. 

Правителството на Сирия, както и Хизбула, отрекоха да са замесени в търговията с наркотици, но и не се въползваха от предложението на ВВС за коментар.

Много арабски страни се борят със сирийския  няркотрафик, но през май Арабската лига приветства завръщането на Сирия, а президентът Асад присъства на среща на организацията за първи път след повече от десет години. Той е поканен и в ОАЕ на срещата на върха за климата COP28 през идния ноември. Сега на ход е международната общност, за да се опита да притисне сирийския режим да се откаже от пристрастяването на Сирия към каптагона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: