Лято без руски туристи в Европа – какви са последствията?

Лято без руски туристи в Европа – какви са последствията? Снимка: travelsewhere.net

Според Асоциацията на руските туроператори, през 2022 г. летуващите руснаци в европейските курорти са били с 84% по-малко

Тази цифра едва ли ще се промени много тази година, макар че най-богатите руснаци намират начин да почиват на Стария континент, докато руснаците от средната класа изчезнаха напълно, пише Euronews. Причината, разбира се, е руската инвазия в Украйна, която накара Запада да издигне бариери, невиждани от мрачната епоха на Студената война. Ето как се отрази отливът на руски туристи в някои от предпочитаните им европейски дестинации.

Латвия беше един от традиционните летни маршрути за руснаците, но от септември 2022 г. страната почти не допуска руски туристи, заради солидарността си с Украйна. „Това е правилното решение”, казват от латвийската туристическа агенция Baltic Travel Group. 

Те оценява Русия като важен пазар в недалечното минало, чиято загуба е поразклатила местния туристически  бизнес. Има и друг друг проблем: много западни туристи се опасяват, че  бившите руски балтийски републики са „следващата цел” на руска агресия и се въздържат да пътуват в тази посока. 

Според оценката на латвийския туристически сектор, от началото на руската инвазия в Украйна са били анулирани 70% от груповите резервации. Но индустрията не бездейства, а се насочва към нови пазари като страните от Персийския залив. „Истината е, че се адаптирахме”, казват от Baltic Travel Group, отбелязвайки, че се стремят и към по-добра финансова ефективност.

Финландия всяка година е посрещала около 1.2 милиона руснаци, предимно автотуристи, харчили средно по € 170 на ден, показват официалните данни в страната. След началото на войната в Украйна Южна Карелия например е загубила около 100 000 нощувки, но бързо се е адаптирала към местния пазар и клиенти от Германия, Италия и Бенелюкс, които харчат много повече на ден. „Руснаците купуваха дрехи, перилни препарати, храни – и за лична консумация, и за продажба в Русия. Но тенденциите се промениха. Тук никой вече не разчита на завръщането на руснаците”, казва местна собственичка на малък хотел. 

Flights to Spain will get more expensive following EU changes, report finds  | Euronews
На плаж в Испания, снимка - Euronews

Испания никога не е разчитала на туристическа маса от Русия, но данните на хотелската асоциация Salou Cambrils La Pineda показват, че в последните години руските туристи са били един от най-бързо развиващите се туристически контингенти. През 2019 г. в Испания са почивали около 1.3 милиона руснаци, т.е. 1.3% от общия брой туристи, според Националния статистически институт на Испания, докато през 2022 г. руското присъствие е сведено до отделни частни посещения с коли или през Турция и Финландия.

„Руснаците наистина харчеха много - ходеха на много екскурзии, купуваха вино, масло, колбаси, дрехи. Поведението им беше различно например от британците, които идват просто да събират слънце“, казват от хотелската асоциация, но не се оплакват от липсата на туристи.

Подобно на Испания, и спа-индустрията в Чехия отчита рязък спад на руски посетители, след като страната решително се присъедини към европейските санкции. Градове като Карлови Вари, Марианске Лазне и Франтишкови Лазне, които са в списъка на ЮНЕСКО на световното кулкурно наследство, през 2019 г. са посрещнали над 61 000 руснаци, докато миналото лято от Русия са дошли едва няколко хиляди души, успели да получат визи. 

Чехите нямат мощната туристическа индустрия на Испания, така че се ориентират към местния туристичиски пазар, но отчитат, че докато чешкият турист харчи по около € 30 на ден, руснаците са оставяли в спа-центровете, хотелите и магазините средно по около € 150 на ден. Но загубата на руски туристи е само част от проблема – чешките спа-курорти се борят и с недостиг на персонал, при едва 3.5% безработица в страната, която в последните месеци бавно но устойчиво излиза и от инфлационната криза – дори и без руските туристи. 

В крайна сметка, руската инвазия в Украйна затвори европейските туристически маршрути за руснаците, лишавайки ги от едно от най-големите предимства на света след края на Студената война - свободното общуване на хората от различни националности.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: