Все още без търговско споразумение между Великобритания и ЕС

Все още без търговско споразумение между Великобритания и ЕС Снимка: wikimedia.org

Преговорите между Великобритания и Европейския съюз за сключване на споразумение, регламентиращо търговските отношения между двете страни след Брекзит, отново не доведоха до окончателен резултат.

 

Причината за това е отказът на ЕС да приеме искането на Обединеното кралство, британските превозвачи да имат широк достъп в европейските страни, подобен на този, с който разполагаха, докато Великобритания все още бе част от съюза.

 

Основните противоречия, които осуетяваха възможността за сключване на каквото и да е споразумение досега, бяха във връзка с различаващите се виждания на Великобритания и Европейския съюз на теми като концепцията за „равнопоставеност" в околната среда и социалните въпроси, както и конфликт по отношение на риболова в британски териториални води.

 

Официални говорители на Обединеното кралство обявиха през миналата седмица, че се надяват споразумение да бъде достигнато през септември.

При всички случаи то трябва да бъде договорено до края на октомври, за да може да се даде достатъчно време и на двете страни да го ратифицират до 31 декември 2020 г., когато изтича „преходният период" в отншенията между ЕС и Великобритания.

 

Новите противоречия между ЕС и Великобритания показват, че възможността за сключване на сделка е минимална. Правителствата и на двете страни се подготвят и за вариант, при който няма да успят да се договорят и Брекзит би могъл да приключи окончателно без сделка.

 

Независимо от темата, която е обект на разискване в преговорите, британското правителство очаква да запази широкия си достъп до европейските пазари, докато властите в Брюксел не смятат да позволят това да се случи по правила, различни от европейските.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: