За седмица човек вдишва толкова микропластмаса, колкото съдържа кредитна карта

За седмица човек вдишва толкова микропластмаса, колкото съдържа кредитна карта

Учени от Австралия установиха, че всяка седмица хората вдишват микропластмаса, която стига за създаване на кредитна карта

Изследователите предупреждават, че това може да представлява по-голяма заплаха за човешкото здраве, отколкото се смяташе досега, пише Study Finds.

Физиците симулираха движението на микропластмасови частици през горните дихателни пътища на хората. Те изследвали движението на частици с различни форми и размери - от сферични до тетраедрични и цилиндрични - в условия на бавно и бързо дишане. Оказало се, че хората могат да вдишат приблизително 16,2 частици микропластмаса на час, която се събира в носните кухини и задната част на устната кухина,.

По-голямата микропластмаса (5,56 микрона) е по-вероятно да остане в дихателните пътища, отколкото по-малкия й аналог.

„Във водата, въздуха и почвата са открити милиони тонове микропластмаса. Глобалното производство на микропластмаса бързо нараства, а плътността на микропластмасата във въздуха нараства значително. През 2022 г. за първи път изследователите откриха микропластмаса дълбоко в човешките дихателни пътища, което поражда опасения за сериозни опасности за здравето на дихателните пътища“, казва авторът на изследването Мохамад С. Ислам. Сидни.

Учените считат, че техният модел ще помогне на колегите им да оценят въздействието на микропластмасата върху човешкото тяло и да разработят методи за защита.

Докладът на ООН казва, че глобалното замърсяване с пластмаса може да бъде намалено с 80% до 2040 г., ако светът предприеме няколко стъпки в тази посока, като премахване на излишните опаковки и увеличаване на повторната употреба.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: