Технологични проекти спечелиха в националния конкурс „Най-добър младежки стартъп 2023”

Технологични проекти спечелиха в националния конкурс „Най-добър младежки стартъп 2023” Снимка: Фонд на фондовете

Над 15 отличия в различни категории спечелиха участниците в състезанието за млади предприемачи на Фонда на фондовете и Стопанския факултет на СУ

Финалът на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп за 2023 г.” се проведе на 7-ми юни в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Това е второ издание на състезанието, организирано от Фонда на фондовете и СУ "Св. Климент Охридски" с участието на над 20 партньори от инвестиционната и стартъп екосистема. 

Заключителното събитие бе открито от Бисер Петков – изпълнителен директор и председател на УС на Фонд на фондовете, доц. Атанас Георгиев - декан на Стопанския факултет на СУ и Денис Иванов – основател на „Водорасло“ – победител в първото издание на конкурса за най-добър младежки стартъп през 2022 г. 

С младите предприемачи разговаря и Светослава Георгиева, изпълнителен директор на Фонда на фондовете в периода 2017-2020 г., понастоящем председател на European Innovation Council (EIC) Fund и член на Инвестиционния комитет на InvestEU. Тя представи възможностите за финансиране от EIC и програмата InvestEU и отправи послание към студентите да бъдат активна част от предприемаческата среда в България, тъй като през последните десет години страната ни категорично се позиционира като стартъп хъб в региона.

В конкурса тази година се включиха около 50 индивидуални участници и екипи с проекти на различен етап - от идейна фаза до функциониращ продукт/услуга със солидна клиентска база. Всички те преминаха през 6-седмична обучителна програма. За финала на състезанието се класираха 10 отбора от области като финтех, агро технологии, производство на храни със затворен цикъл от суровина до дистрибуция, технологии в медицината, приложения на изкуствен интелект в архитектурата, грижа за здравето, бащинство, форми за развиване на субкултури и общности и др.

Победителите в конкурса обяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева. Министърът поздрави финалистите с думите: "Имаме нужда от оптимизъм - като личности, като общество и като държава. Вярвам, че вашата смелост и точно този дух на експериментиране, на предприемачество, на нови решения, са бъдещият начин на работа и подход!".

Всички финалисти представиха идеи с висок потенциал за развитие и в условия на силна конкуренция. На първите три места се класираха:

PossePay: финтех платформа за плащания в ресторанти и барове;

Anti-tremor glove: сензорна ръкавица, подпомагаща контрола върху движенията на ръката; 

Vavakada 3D: с проект за рециклиране на пластмасови бутилки и капачки и последващо им използване като суровина за производство на филамент за 3D принтери.

Автори на проектите тази година бяха студенти или завършили вече образованието си възпитаници на 17 университета от градовете София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Силистра и Благоевград, както и такива в чужбина - Обединеното кралство, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Германия, Руската федерация и др. Част от второто издание на конкурса бяха и проекти на ученици от 7 български гимназии. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: