Сърбия намери алтернатива на руските изтребители

Сърбия намери алтернатива на руските изтребители Снимка: https://pixabay.com/

Сръбският президент Вучич заговори за сделки за закупуване на френски ракети и други оръжия

В допълнение към плановете за придобиване на френски изтребители Rafale, Сърбия също така обмисля закупуването на 118 американски военни джипове Humvee, каза Вучич. Освен това Белград закупи дронове и ракети от Китай.

Сърбия остава в готовност да закупи изтребители Rafale от френската Dassault, но също така обмисля закупуването на авиационни оръжия от други страни, каза сръбският президент Александър Вучич в интервю за Ройтерс.

Той заяви, че Белград обсъжда както цените на бойните самолети с френската страна, така и цената на съответните оръжия с други. Също така в преговорите с Франция се обсъжда типът ракети, които могат да бъдат използвани на тези изтребители, добави Вучич. Париж не би искал да продаде своята ракета въздух-въздух Meteor на страна извън НАТО, каза той.

Вучич каза още, че закупуването на самолети Rafale "ще направи Сърбия различна страна и много по-голяма сила". Сръбският президент нарече финансирането един от проблемите на обсъжданата сделка. Преди това той оцени покупката на бойни самолети на €3 милиарда, отбелязва Ройтерс.

В същото време Вучич подчерта, че наличието на оръжейни системи от различни производители усложнява превъоръжаването на Сърбия.


Преди Белград  разчиташе на руските МиГ-29, но след февруари миналата година закупуването на резервни части стана почти невъзможно, каза Вучич. Освен руска и съветска техника, Сърбия е въоръжена с китайски ударни дронове и ракети земя-въздух със среден обсег. Страната също така закупи дронове от ОАЕ през февруари и разполага с хеликоптери и транспортни самолети Airbus, пише агенцията.

Освен това Вучич говори за планове за завършване на закупуването на 118 американски военни превозни средства с висока проходимост HMMWV (Humvee) и внос на повечето от тях до септември.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: