САЩ могат да въведат почти пълна забрана на експорта в Русия

САЩ могат да въведат почти пълна забрана на експорта в Русия

Bloomberg: САЩ и съюзниците на Украйна обсъждат почти пълна забрана на износа за Русия

В G7 обсъждат възможността да се забрани доставката в Русия на всички стоки, без тези, за които ще бъдат направени изключения. Към инициативата искат да привлекат и Европейския съюз. Но по пътя на приемането на новите мерки могат да възникнат сериозни трудности

Някои от ключовите съюзници на Украйна, в това число САЩ, обмислят възможността за въвеждането на почти пълна забрана за износ за Русия, съобщава Bloomberg.

Според източници на агенцията, представители на "Голямата седморка" обсъждат тази идея в навечерието на срещата на върха на лидерите през май в Япония и възнамеряват да привлекат към нейната реализация и страните от ЕС.

Подходът, който обсъждат дипломатите, може напълно да преобърне действащия режим на санкции, пише Bloomberg. Ако сега в Русия е разрешено да се доставят всички стоки, с изключение на подсанкционните, то при новия подход под забрана вече ще попадат всички стоки и страната ще може да внася само тези, за които ще бъде направено изключение.

Списъкът на стоките все още не е съгласуван - преди това лидерите на "Голямата седморка" ще трябва да се споразумеят дали приемат новите мерки или не. Според източника на Bloomberg най-вероятно изключения от санкциите ще направят за лекарствата и селскостопанските продукти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: