И Унгария се отказа да инвестира в руския газов хъб в Турция

И Унгария се отказа да инвестира в руския газов хъб в Турция Снимка: energyintel.com

Планът на Владимир Путин да пренасочи руския газ към Европа през Турция изглежда се осуетява

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че страната му не планира да стане акционер в газовия хъб в Турция, насочен към Югоизточна Европа, въпреки че Унгария е заинтересувана от подобни доставки. Според Сиярто, Турция все пак неизбежно ще стане ключов доставчик на газ за региона, като Анкара ще може да използва за целта и Турски поток. 

„Разчитаме на Турция като транзитен партньор. Но ние нямаме за цел да купуваме акции в Турция в каквато и да е енергийна инфраструктура“, каза Сиярто, цитиран от „Интерфакс”,

През октомври миналата година Владимир Путин предложи „загубеният транзитен обем“ от „Северен поток“ да се пренасочи към Турция и да създаде там „най-големия газов хъб за Европа“.  Реджеп Тайип Ердоган одобри инициативата.

В началото на януари Анкара започна да изпълнява ангажимента си, като турският министър на енергетиката Фатих Домнез оцени времето за подготовка на строителството на 12 месеца. Проектът е разработен от "Газпром" и турската компания Botas. Руският вицепремиер Александър Новак предложи и на други износители да участват в проекта - например Алжир, Катар и Азербайджан.

Турция планираше да обсъди проекта с потенциалните партньори през февруари, но преговорите бяха отложени заради опустошителните земетресения в югоизточната част на страната. Световната банка оцени преките физически щети от бедствието на $ 34,2 милиарда. През март Анкара заяви, че няма да инвестира в проекта заради необходимостта да се справи с последствията от земетресенията.

Членът на Съвета за сигурност и външна политика към президентството на Турция Чагри Ерхан предложи Русия да поеме всички разходи. Според него, след земетресенията Турция е сменила приоритетите си. „Сега нямаме пари да го построим. Ако Русия има, моля, започнете да строите хъб. Всичко зависи от инвестициите“, каза Ерхан пред РИА Новости.

Италия, която също купуваше газ от Русия, заяви, че няма интерес към проекта. Обемите, които сега влизат в страната през Украйна, са достатъчни и изграждането на хъба ще доведе до повишаване на цената на горивото, смята Клаудио Дескалци, ръководител на най-големия италиански енергиен концерн Eni.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: