Буря преобърна лодка с туристи в Лаго Маджоре (обновена)

Буря преобърна лодка с туристи в Лаго Маджоре (обновена) Снимка: vigilfuoco.it

В късния следобед в неделя внезапно разразил се силен вятър е потопил 16-метровия плавателен съд с 25 пътници на борда

Инцидентът остави четири жертви, в това число двама агенти на италианското разузнаване, идентифицирани като Клаудио Алонзи, 62-годишен и Тициана Барноби, 53-годишна, както и Шимони Ерез, 50 годишен пенсионирн член на израелските сили за сигурност. Четвъртата жертва е Аня Божкова, 50-годишна рускиня, съпруга на капитана на лодката. 

На борда група приятели са празнували рожден ден. Попаднали във водата, повечето пътници са доплували до брега, други са били спасени от близо плуващи лодки, съобщават италианските и международни информационни агенции. 

В спасителните работи незабавно са се включили екипи на италианската противопожарна служба, водолази от Милано, въздушен екип с хеликоптер на район Ломбардия, въздушна линейка от Комо, както и 6 сухопътни линейки и 4 медицински автомобила. Петима от спасените са настанени в болница. 

Според администрацията на регион Ломбардия, "много сериозният инцидент" се дължи на лошото време. По думите на очевидци, около 17:00 часа над езерото се разразила буря, превърнала се бързо в „малък ураган”. Лодката с туристите и екипажа се е преобърнала и е потънала малко след 19:00 часа. 

Според местните общини, прогнозата за времето в района не е предупреждавала за лошо време. След събраните показания на оцелелите, полицията проверява дали са били взети всички предохранителни мерки. 

По-голямата част от езерото Маджоре, разположено в южните Алпи, е на италианска територия, докато северния му край е в пределите на Швейцария. Живописният воден басеин е популярна туристическа дестинация. През последните месеци в района зачести лошо време с гръмотевични бури.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: