Европа и САЩ втвърдяват общата си позиция спрямо Китай

Европа и САЩ втвърдяват общата си позиция спрямо Китай Снимка: Колаж: Кеш

Вашингтон отдавна призовава Брюксел да заеме по-твърда позиция спрямо Пекин, обвинявайки го, наред с други неща, в нелоялна конкуренция

Европейският съюз и Съединените щати потвърдиха единството на подхода си към отношенията с Китай, въпреки задкулисните различия.

Това е един от основните въпроси на взаимодействието между ЕС и САЩ , който беше обсъден от техните високопоставени представители на четвъртото заседание на Съвета по търговия и технологии.

Срещата се проведе над Арктическия кръг в Швеция, която в момента е председател на ЕС. Вашингтон отдавна призовава Брюксел да заеме по-твърда позиция срещу Пекин, като го обвинява, наред с други неща, в нелоялна конкуренция.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че Западът е за укрепване на глобалната сигурност и сътрудничество:

Всички ние печелим от търговските и инвестиционни връзки с Китай. Вместо да ги разкъсваме, ние се фокусираме върху намаляването на риска. Чували сте такива думи от лидери от двете страни на Атлантическия океан.

Реалността е съвсем друга. Дори сред страните от ЕС мненията се различават значително за това как да се справят с Китай. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен напоследък се превърна в ястреб, което повече отговаря на позицията на Белия дом. Но някои страни, включително Франция, настояват за по-мек подход, особено ако това помага за поддържането и развитието на търговските връзки.

Никола Поатие, изследовател в института Брюгел в Брюксел, отбелязва това в целия Европейски съюз:
 

В момента има нежелание да се следва американската линия. Европейските страни имат експортни и вносни интереси в Китай. Много европейски компании печелят големи пари там. За Европа Китай остава основен играч в глобалната система. Поради тази причина такъв конфронтационен курс на САЩ се смята за проблематичен.

ЕС и САЩ са съгласни за необходимостта от създаване на доброволни правила за използването на изкуствения интелект. 
 

Че такъв кодекс се работи и от двете страни на Атлантическия океан, но трябва да бъде одобрен от парламентите, съобщи европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер:

Имаме различни законодателни процедури. В най-добрия случай ще отнеме две или три години, преди това да влезе в сила. Говорим за невероятно технологично ускорение. Тук смятаме, че е наистина важно гражданите да могат да видят конкретните плодове на демокрацията.

Както Брюксел, така и Вашингтон биха искали да видят столиците на всички демократични държави да се присъединят към световен кодекс за поведение относно изкуствения интелект. Но няма да е лесно да убедим комунистите в Пекин да го направят.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: