Първият цивилен китайски астронавт се включи в мисията Шънджоу-16

Първият цивилен китайски астронавт се включи в мисията Шънджоу-16 Снимка: ndtv.com

Тричленният екип ще прекарат шест месеца на китайската космическа станция Tiangong

Космическият кораб Shenzhou-16 излетя с ракета-носител Long March 2F днес в 9:31 сутринта местно време (01:31 GMT) от Центъра за изстрелване Jiuquan в пустинята Гоби в северозападен Китай, съобщават световните медии. Пресслужбата на Центъра обяви излитането за „пълен успех”, подчертавайки, че „астронавтите са в добро състояние“.

Начело на екипажа е астронавт, който изпълнява четвъртата си мисия, а първият цивилен китаец – космически пътешественик е професорът от Университета Бейханг, Гуи Хайчао. Служители на космическия център, скандиращи „Успех!”, са изпратили в полета им тримата астронавти, като са си направили и селфита на фона на ракетата.

Според Китайската космическа агенция (CMSA), на борда на Tiangong екипажът ще проведе научни експерименти в областта на „високопрецизните пространствено-времево-честотни системи“, общата теория на относителността и произхода на живота. 

Постоянната космическа станция на Китай, включваща три модула, беше завършена в края на миналата година след общо 11 пилотирани и безпилотни мисии от април 2021 г. Китай планира да стартира мисия с екипаж до Луната преди 2030 г. и иска да разшири космическата си станция.

Китай я построи, след като през 2011 г., беше изключен от страните с екипи на Международната космическа станция. CMSA обяви, че следващата мисия до Tiangong ще бъде Shenzhou-17, чието изстрелване е планирано за октомври. Вчера в изявлението си от CMSA повториха, че активно търсят международно сътрудничество в проекта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: